Logo Eco Synergy. Ontwerp van Johan Bosma.

Achtergrondinformatie.Netgekoppelde systemen.


Netgekoppelde systemen zijn systemen, waarbij de door de zonnepanelen opgewekte energie rechtstreeks aan het net geleverd wordt. Een inverter (omvormer) is gemonteerd tussen de panelen en het net en maakt het mogelijk de binnenkomende stroom van de panelen te leveren aan het net.

Deze systemen worden vrijwel in alle gevallen toegepast waar een netaansluiting aanwezig is.

In Nederland is er sprake van een salderingsregeling. Dit houdt in dat de zelf opgewekte energie verrekend (gesaldeerd) wordt met de verbruikte energie.

Ter verduidelijking: Een kWh (kilowattuur) meter met een draaischijf draait achteruit zodra de eigen energie-productie de eigen behoefte overtreft. Wordt er meer energie gevraagd dan dat er opgewekt wordt, dan draait de meter weer vooruit.

Aan het einde van het jaar worden de kilowatturen die de meter aangeeft met uw energieleverancier verrekend. Dus als u evenveel elektriciteit verbruikt heeft als dat u zelf opgewekt heeft, hoeft u hiervoor niets te betalen.

Levert u meer energie aan het net dan u zelf gebruikt, dan krijgt u hiervoor een vergoeding van het energiebedrijf, echter deze vergoeding is aanzienlijk lager dan het bedrag dat u voor de energie betaalt. Ongeveer 8 Cent per kWh tegenover ongeveer 22 cent per kWh.

Een investering in een netgekoppeld energiesysteem -dat niet meer levert dan u zelf gebruikt- verdient zichzelf tegenwoordig in 7 à 8 jaar terug.

Foto Johan Bosma. Foto Johan Bosma.Autonome systemen.


Autonome energie systemen worden doorgaans toegepast in alle situaties waar geen elektriciteitsnet aanwezig is, maar wél een elektriciteitsbehoefte. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij recreatie woningen, campers, caravans of andere soortgelijke situaties.

De opgewekte energie van de zonnepanelen wordt opgeslagen in een accu. Dit gaat via een speciale laadregelaar: het apparaat dat de spanning en stroom van de panelen aanpast aan de eisen van de accu.

Indien 230 Volt gewenst is, wordt een omvormer gebruikt die de accu-spanning omzet in wisselspanning (netspanning):
een zg. DC - AC omvormer.

De omvormer is voor alle gewenste vermogens verkrijgbaar, echter hoe meer vermogen gewenst, hoe groter de omvormer moet zijn.

Eco Synergy levert uitsluitend zuivere sinus-omvormers in combinatie met geselecteerde robuuste AGM accu’s. Een sinus-omvormer kent een vloeiend, regelmatig spanningsverloop.

De omvormers zijn standaard verkrijgbaar van 300W tot 2000W. Grotere omvormers zijn ook leverbaar. Ondanks de hogere prijs leveren wij uitsluitend zuivere sinus omvormers in plaats van de zogenaamde gemodificeerde sinus omvormers.

Dit doen wij omdat:
1. er minder elektromagnetische velden rondom leidingen ontstaan;
2. de meeste apparaten door een gemodificeerde sinus spanning
extra warm worden en meer elektromagnetische velden gaan produceren;
3. de levensduur van de meeste apparaten door gebruik van een gemodificeerde sinus spanning verkort wordt;
4. gebruik van een zuivere sinus spanning tot minder vermogensverlies lijdt.

Een AGM accu heeft verschillende voordelen. Hij is onderhoudsvrij en lekvrij, heeft een lage zelfontlading én een lange levensduur.

De fabrikant geeft op de accu’s in ons aanbod 2 jaar garantie. De accu's hebben bij ‘normaal’ gebruik een verwachte levensduur van minimaal 6 jaar.

Foto Johan Bosma. Foto Johan Bosma.


Foto Johan Bosma