Logo Eco Synergy. Ontwerp van Johan Bosma.

Bedrijf & oprichterEco Synergy, duurzame energiesystemen op maat.


Foto Johan Bosma. Foto Johan Bosma


Foto Johan Bosma

Eco Synergy is gespecialiseerd in duurzame elektriciteitsvoorzieningen. Eco Synergy ontwerpt, levert en installeert complete systemen, zowel netgekoppeld als ook autonoom. Wij zijn vooral actief op de particuliere markt, maar meer en meer bedrijven weten ons ook te vinden.

Als u zelf het een en ander wilt doen kunt u ook goed bij ons terecht. Wij leveren graag alle benodigdheden, inclusief handleidingen en technische ondersteuning bij installatie.

In samenspraak met de klant ontwerpen wij een energie systeem, afgestemd op de elektriciteitsbehoefte en de beschikbare ruimte. De panelen komen meestal op het dak te liggen, maar worden soms ook, bijvoorbeeld bij monumentale gebouwen op de grond opgesteld.
Als er een netaansluiting aanwezig is wordt het systeem doorgaans aan het openbare net gekoppeld. Een zogenaamd netgekoppeld systeem.

Als er geen net aanwezig is, of als de klant om andere redenen onafhankelijk van het net wil worden of blijven, ontwerpen we een systeem met energie opslag in accu's, een zogenaamd autonoom systeem.

Wij kunnen verschillende merken zonnepanelen en aanverwante apparatuur leveren, bij voorkeur leveren we Europese merken, maar we kunnen ook Aziatische merken leveren. Alle produkten die wij leveren zijn van uitstekende kwaliteit en hebben hoge garantie termijnen tot 25 jaar. Wij leveren panelen in verschillende maten,kleuren en prijzen, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de klant.

De belangrijkste speerpunten van Eco Synergy zijn: klantgerichtheid, scherpe prijs en service gerichtheid.

Heeft u interesse of wilt u gewoon meer weten? Neemt u gerust contact op.

De algemene voorwaarden zijn op aanvraag beschikbaar.Over Johan Bosma


Foto Bas Roufs Nadat ik, ing. Johan Bosma mijn studie elektrische energievoorziening en elektronica aan de Hanze Hogeschool in Groningen afgerond had, heb ik een aantal jaren via tijdelijke contracten bij verschillende bedrijven als elektronisch productontwikkelaar gewerkt. In 1999 ben ik als freelancer begonnen. Ik had moeite me te binden en daarbij dacht ik dat freelancen me meer mogelijkheden zou bieden, dan de constructies waarbinnen ik toen werkte.

Eigen baas... Ik ben begonnen als ingenieursbureau gespecialiseerd in produktontwikkeling. Een van mijn eerste opdrachtgevers was Philips DAP in Drachten, waar ik toen al een aantal jaren via een inleenconstructie gewerkt had.

Daar heb ik op het laboratorium aan de ontwikkeling van filters en luchtreinigers gewerkt en later ook aan de ontwikkeling van kleine elektro motoren voor scheerapparaten.

Het werk beviel en Philips wilde me ook wel graag in dienst nemen, maar bij mij knaagde er iets. Ik wilde me meer nuttig maken voor de verduurzaming van de wereld.

'Ik kan de wereld niet veranderen, maar ik kan wel mijn eigen wereld veranderen.'

In 2002 heb ik besloten het leven radicaal om te gooien en iets anders op te gaan bouwen. Ik ben gestopt met het 'freelancen' en ik ben verhuisd naar een ecologische leefgemeenschap in Teuge.

Toen ben ik begonnen met advisering en verkoop van autonome en netgekoppelde energiesystemen. In de tweede helft van 2003 hielden de toen bestaande subsidies op en stortte de markt in Nederland volledig in. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan richten op de verdere ontwikkeling en opbouw van de Eco Tribe Teuge.

In 2006 heb ik het bedrijf Eco Synergy opgericht. In eerste instan-

Foto Bas Roufs
tie met het doel middels voorlichting en netwerken de markt voor autonome energie te stimuleren. In de tussentijd kon ik voldoende geld verdienen door mij hier en daar nuttig te maken met allerhande klusjes.

Eind 2009 kreeg ik, na jaren, een verzoek voor een autonoom energie systeem. Vanaf 2010 is de markt steeds sterker gaan groeien, dankzij een zeer sterke prijsdaling van de zonne-panelen. Vanaf toen ben ik me weer meer en meer bezig gaan houden met de advisering, ontwerp en verkoop van zonnepaneel systemen.

Intussen heb ik al vele mensen mogen voorzien van hun eigen energiecentrale op het dak van hun woning, garage, vakantiehuisje, tuinhuisje, woonwagen of opgesteld in de tuin.