Systemen
Netgekoppelde systemen
Netgekoppelde systemen zijn systemen, waarbij de door de zonnepanelen opgewekte energie rechtstreeks aan het net geleverd wordt. Een inverter (omvormer) is gemonteerd tussen de panelen en het net en maakt het mogelijk de binnenkomende stroom van de panelen te leveren aan het net.
Deze systemen worden vrijwel in alle gevallen toegepast waar een netaansluiting aanwezig is.
In Nederland is er sprake van een salderingsregeling. Dit houdt in dat de zelf opgewekte energie verrekend (gesaldeerd) wordt met de verbruikte energie.
Ter verduidelijking: Een kWh (kilowattuur) meter met een draaischijf draait achteruit zodra de eigen energie-productie de eigen behoefte overtreft. Wordt er meer energie gevraagd dan dat er opgewekt wordt, dan draait de meter weer vooruit.
Aan het einde van het jaar worden de kilowatturen die de meter aangeeft met uw energieleverancier verrekend. Dus als u evenveel elektriciteit verbruikt heeft als dat u zelf opgewekt heeft, hoeft u hiervoor niets te betalen.
Levert u meer energie aan het net dan u zelf gebruikt, dan krijgt u hiervoor een vergoeding van het energiebedrijf, echter deze vergoeding is aanzienlijk lager dan het bedrag dat u voor de energie betaalt. Ongeveer 8 Cent per kWh tegenover ongeveer 22 cent per kWh.
Een investering in een net-gekoppeld energiesysteem -dat niet meer levert dan u zelf gebruikt- verdient zichzelf tegenwoordig in 5 à 6 jaar terug.
Autonome systemen
Naast net gekoppelde systemen zijn wij ook zeer bedreven in kleinschalige autonome systemen. Elektriciteit tot uw beschikking daar waar geen netaansluiting aanwezig is. Bijvoorbeeld in uw caravan, camper, tuinhuisje, auto, etc.
Bij autonome systemen wordt de energie van de zonnepanelen opgeslagen in 1 of meerdere accu’s. Een omvormer maakt vervolgens van de accuspanning een 230V ‘net’ spanning. Zo beschikt u over 12V of 24V, maar ook over 230V.
Het aantal zonnepanelen, de accucapaciteit en het vermogen van de omvormer zijn ‘gelinkt’ aan elkaar en worden bepaald aan de hand van uw behoefte.
De grotere systemen zijn te koppelen met een aggregaat. Dan heeft u geen last van stroomuitval vanwege een lege accu. Een aggregaat springt automatisch aan als de accu’s leeg raken of bij een grote stroomvraag. Ideaal.
Het is wenselijk dat het aggregaat een heel goede geluidsdemping heeft. Dankzij onze eigen R&D in autonome verhuur systemen hebben wij kennis en ervaring met het bouwen van geluidgeïsoleerde bekistingen voor aggregaten.
Wilt u graag autonomie in uw caravan en gebruikt u deze voornamelijk s’ zomers? Gebruikt u enkel elektra voor kleine dingetjes zoals verlichting en voor bijvoorbeeld een laptop? Dan is 1 zonnepaneel met 1 accu en een kleine omvormer al voldoende om in uw dagelijkse stroombehoefte te voorzien. De kosten van zo’n systeem bedragen doorgaans zo’n 6 tot 800 euro en zijn dus goed te overzien.
Semi autonome systemen
De interesse in eigen opslag van energie middels accu’s groeit, maar in Nederland is de investering nog aan de hoge kant. Daar zal verandering in komen.
Enkel met accu opslag is het in Nederland niet mogelijk de winter ‘door’ te komen. Ondersteuning van het net blijft wenselijk, waardoor u vast blijft zitten aan de relatief hoge aansluitkosten. En dankzij de salderingsregeling krijgt u een goede prijs voor de door u geleverde energie.
Zodra de salderingsregeling verdwenen is (vanaf 2023 wordt deze afgebouwd) ontvangt u een laag bedrag voor de door u geleverde energie en betaalt u een hoger bedrag voor de door u afgenomen energie. In dat geval kan een accuopslag systeem financieel lonend worden. Overdag laadt uw accu op en ’s avonds gebruikt u de opgeslagen energie.
Het is ook mogelijk in de winter een aggregaat in te zetten en dan van het net los te gaan. Zodra het systeem een lage accuspanning registreert zal het aggregaat automatisch starten om de stroom voor uw huishouden te leveren en de accu’s weer op te laden. Uw aggregaat zal een paar keer per week draaien, afhankelijk van uw accucapaciteit en energieverbruik. In zo’n geval heeft u geen netaansluiting meer nodig, maar heeft u wel de onderhoudskosten van het aggregaat. Deze systemen zijn natuurlijk beter geschikt voor het buitengebied dan voor de bebouwde kom…
De meeste fabrikanten van Solar apparatuur hebben ook al accu opslag en management systemen in het assortiment. De fabrikanten en leveranciers zijn klaar voor de transitie. Wij kunnen alle mogelijke systemen leveren en installeren.
Wij hebben dankzij onze autonome verhuur systemen veel ervaring met accu opslagsystemen en zijn klaar voor de eerste klant die zijn/haar reguliere huis (semi) autonoom wil maken!